Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Annorlunda rutiner

Här i Semine har de väldigt annorlunda rutiner i jämförelse med fabrikerna i Gimo. I både Sverige och Japan har man pulsmöten på morgonen, men sen är det slut med likheterna för en stund. I Japan har man nämnligen en procedur som utförs varje dag. Det är en ny person ur personalen varje dag som läser upp avdelningens ”regler” om hur man ska bete sig mot varandra, hur de ska jobba med kvaliten och även säkerheten. Alla övriga i rummet säger där efter ett ord på japanska som betyder ungefär ”Ja, så ska jag göra” samtidigt som de gör en speciel rörelse med ena handen. Det är ungefär 14 st punkter som tas upp. Samma punkter varje dag och denna rutin har fabriken haft i ungefär 10 år.

Efter alla 14 budskapen läses ett till citat upp. Det varierar däremot eftersom att varje veckodag har sitt utdrag. Dagens citat, alltså fredagen den 28/2, budskap lyder ungefär såhär: ”Den personen som ser en risk för en farlig händelse är ansvarig för risken”.

Efter dessa rutiner ser pulsmötet ut som i Sverige. Produktionsledaren berättar saker som hänt, ska hända eller som borde hända för avdelningens personal, sen återgår alla till sina arbetsuppgifter.

Den obligatoriska morgongympan tar vi i ett annat inlägg.

Lite över hälften av budskapen som läses upp vid varje pulsmöte.
Veckodagarnas citat, samt Erikas handledare som tyckte det va jättekul att vara med på bild.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: