Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Samma företag, olika förhållanden

Nu när vi har erfarenheter från Sandviksfabriker i Sverige och i Japan har vi upptäckt vissa skillnader mellan länderna. Här i Japan är till exempel 5S väldigt utvecklat och alla saker ska ha sin plats, precis som i Sverige. Skillnaden är däremot att i Sverige markeras det med tejp och liknande som visar vart sakerna hör hemma. I Semine är det utskuret i skumplast och allting till minsta detalj har sin egna plats. Det ser snyggt och prydligt ut och man vet även som utomstående var sakerna hör hemma. De anställda uppsakattar ofta ordningen, men man hör också ibland att de tycker att det gått lite för långt. Du kan tillexempel få en varning om du har utskurna platser för saker på din arbetsplats, men har andra föremål där istället. Skumplatsen har där emot en annan funktion också, de skyddar sakerna från att ramla ner på golvet vid jordbävningar.

Det finns också många skyltar runt om på fabriken här i Semine. Mycket står på japanska, men ofta med övertydliga och lite lustiga bilder så att man förstår budskapet ändå för det mesta.

En annan stor skilnad mellan fabrikerna i Sverige och fabriken i Japan är rasterna. Hemma i Gimo är det operatörerna själva som tar ansvar för sina dagliga pauser medan här i japan är det extremt strikt. Det ringer en klocka varje gång det är dags för rast som är två gånger om dagen, en klockan 10:00 och en klockan 14:00 som är tio min. Sedan ringer den igen när det är ett par minuter kvar av rasten. Vid lunch klockan 12:00 ringer klockan igen. Den ringer också när arbetsdagen börjar och slutar. Om du jobbar hela rasten och vill ta ditt avbrott från arbetet någon annan tid får du sätta fast en speciellt band runt armen för att visa alla att du vet att det inte är dags för rast, men att du faktiskt jobbade på den ordinarie rasttiden och får däför ta en paus nu istället.

5S exempel.
En annorlunda stoppskylt till skilland från dem hemma i Sverige.

Annons

En tanke på “Samma företag, olika förhållanden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: